Apivita

φυσικά – αποτελεσματικά – ολιστικά

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η APIVITA δημιουργεί φυσικά, αποτελεσματικά και ολιστικά προϊόντα από το 1979 με σκοπό να προάγει την υγεία και την ομορφιά.

Ο Νίκος και η Νίκη Κουτσιανά, φαρμακοποιοί και οι δυο, συναντήθηκαν πρώτη φορά σε ένα συνοικιακό φαρμακείο στην Αθήνα το 1972, και ανακάλυψαν το κοινό τους πάθος για τη φύση. Παντρεύτηκαν σε αυτό το φαρμακείο και μαζί δημιούργησαν τα πρώτα τους φυσικά καλλυντικά χρησιμοποιώντας μελισσοκομικά προϊόντα και Ελληνικά βότανα.

Το 1979 γεννήθηκε η APIVITA, και ήταν η πρώτη εταιρεία φυσικών καλλυντικών στην Ελλάδα. Οι πηγές έμπνευσής της είναι: η κοινωνία και τα προϊόντα της μέλισσας, η πλούσια Ελληνική χλωρίδα και η ολιστική προσέγγιση του Ιπποκράτη. Το όνομα «APIVITA» σημαίνει τη ζωή της μέλισσας και προέρχεται από τις λατινικές λέξεις APIS (μέλισσα) και VITA (ζωή). Το όνομά της αντικατοπτρίζει την ταυτότητα και τη φιλοσοφία της APIVITA για μια οργανωμένη, παραγωγική και αειφόρο ανάπτυξη στημένη με πρότυπο την κοινωνία της μέλισσας. Το λογότυπό μας είναι εμπνευσμένο από τις Μέλισσες των Μαλίων, ένα σπάνιο μινωικό κόσμημα του 18ου-17ου αιώνα π.Χ. Οι δυο μέλισσες μαζί σχηματίζουν μια ένωση, που συμβολίζει τη γονιμότητα και την αρμονία. Επίσης, περικλείονται από ένα ανοιχτό κύκλο που αναπαριστά τη λύρα του Απόλλωνα, και συμβολίζει την αφοσίωση, την αειφόρο ανάπτυξη και την πίστη στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.

Σήμερα, τα προϊόντα της APIVITA πωλούνται σε χιλιάδες φαρμακεία στην Ελλάδα. Διεθνώς η APIVITA έχει φυσική παρουσία σε 11 χώρες παγκοσμίως: Αυστραλία, Βέλγιο, Κύπρο, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, ΗΠΑ. Τα σημεία αναφοράς της ιστορίας μας από το 1979:

ΟΙ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ

Το DNA της APIVITA βασίζεται στην έμπνευσή της που αποτελείται από 3 πυλώνες:
τη Μέλισσα, την Ελληνική Χλωρίδα και την Ολιστική Προσέγγιση του Ιπποκράτη.

Η ΜΕΛΙΣΣΑ

Εμπνευσμένη από την κοινωνία της μέλισσας, που διακρίνεται για την αρμονία, την ισορροπία και τη σταθερή δομή της, η APIVITA ενσωματώνει τα προϊόντα της Μέλισσας στη δημιουργία της σειράς περιποίησης προσώπου. Τα συστατικά που η APIVITA δανείζεται από τη μέλισσα είναι: το θαυματουργό αντισηπτικό της φύσης (πρόπολη), η πιο αγνή φυσική πηγή ενέργειας (μέλι), το μυστικό ελιξίριο της φύσης (βασιλικός πολτός), και την πλουσιότερη πηγή αμινοξέων στο φυσικό κόσμο (γύρη).

Η μέλισσα είναι γνωστή ως ο φύλακας και προστάτης του φυσικού μας κόσμου και στηρίζει τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των φυτών στον πλανήτη. Τα λόγια του AlbertEinstein τονίζουν τη δύναμη της μέλισσας: “Αν οι μέλισσες εξαφανίζονταν από τη επιφάνεια της γης, τότε ο άνθρωπος θα είχε μόνο τέσσερα χρόνια ζωής. Όχι πια μέλισσες, όχι πια επικονίαση… όχι πια άνθρωπος.»

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ

Η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 5,500 είδη φυτών που είναι εγχώρια ή ενδημικά, και επίσης 750 μοναδικά ενδημικά φυτά όπως η μαστίχα, το δίκταμο και ο κρόκος Κοζάνης. Η Ελλάδα έχει μια μοναδική μορφολογία εδάφους, με πολλά νησιά και μικρές χερσονήσους και βουνά, και όλα μαζί σχηματίζουν ένα μοναδικό μωσαϊκό από μικρά οικοσυστήματα. Η γεωλογική και κλιματική ποικιλία στην Ελλάδα ευνοεί την ευημερία διαφορετικών συστημάτων και ως εκ τούτου διαφορετικών ειδών υψηλής βιολογικής αξίας και δραστικών συστατικών. Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα βιομηχανικής ρύπανσης και η ηλιοφάνεια σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου επιτρέπουν βιοποικιλότητα και δραστικά συστατικά εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής βιολογικής αξίας.
Στην
APIVITA, μαθαίνουμε από τη φύση και προσπαθούμε να δημιουργούμε φόρμουλες που είναι τόσο πλούσιες και διαφορετικές όπως τα φυσικά συστατικά που παίρνουμε από τη Μητέρα Φύση.

Η ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Ο Πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, ο Ιπποκράτης, ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούσε τη δύναμη της φύσης για να θεραπεύσει τις ασθένειες και να βρει ισορροπία στο πνεύμα, στο σώμα και στην ψυχή. Ακόμα και σήμερα, οι γιατροί σε όλο τον κόσμο δίνουν τον Όρκο του Ιπποκράτη. Μελέτησε με προσοχή το ανθρώπινο σώμα και το εξέτασε σε σύγκριση με τη φύση, την οποία χρησιμοποίησε σα σοφός μάγος, τη μιμήθηκε και πειραματίστηκε πάνω σε αυτή. Παράλληλα, δίδασκε πόσο σημαντικό είναι να θωρακίσει κανείς τον οργανισμό τους με τη βοήθεια της φύσης, να προλαμβάνει μελλοντικές ασθένειες, αντί να προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει αργότερα. Είναι γνωστά τα λόγια του «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν». Στη θεραπεία του χρησιμοποιούσε αιθέρια έλαια, βότανα και εκχυλίσματα φυτών σε συνδυασμό με θεραπευτικά μασάζ και σπα, για να θεραπεύσει όχι μόνο το σώμα, αλλά και το πνεύμα και την ψυχή. Αρκετά από τα 256 φυτά που χρησιμοποιούσε είναι σήμερα τα συστατικά των σύγχρονων φαρμάκων.

Αναζητώντας μια θεραπεία, χρησιμοποιούσε την ολιστική προσέγγιση και επίσης αναγνώριζε ότι οι αλλαγές στο κλίμα και στο περιβάλλον μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Στην APIVITA, μοιραζόμαστε την ίδια ολιστική φιλοσοφία χρησιμοποιώντας βότανα και αιθέρια έλαια στα προϊόντα μας για να θεραπεύσουμε και να τονώσουμε ολόκληρο το είναι μας.
Όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης «Ουδέν Ηγεμονικότερον Φύσης».

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ

Από το 1979, η APIVITA ακολουθεί μια μοναδική φιλοσοφία στη δημιουργία των προϊόντων της, συνδυάζοντας τρία βασικά στοιχεία: τη Φύση, την Αποτελεσματικότητα και την Ολιστική Προσέγγιση.

ΦΥΣΙΚΑ

Στην APIVITA, έχουμε αναπτύξει πάνω από 5,000 συνθέσεις βασισμένες στις πρώτες ύλες εδώ και 32 χρόνια λειτουργίας. Αυτό οδήγησε στο να αποκτήσουμε εκτεταμένη γνώση για την ανάπτυξη των καλύτερων φυσικών καλλυντικών. Οι βασικές αρχές μας περιλαμβάνουν:

 • Όλα τα προϊόντα έχουν φυσική σύνθεση από 80% – 100%
 • Όλα τα προϊόντα που αναπτύσσονται δεν περιέχουν τα συνθετικά συστατικά ευρείας χρήσης γεγονός που ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες
 • Όλα τα προϊόντα περιέχουν συστατικά φιλικά προς το περιβάλλον
 • Όλα τα προϊόντα συμμορφώνονται με τις τελευταίες νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 • Όλες οι νέες συσκευασίες παράγονται από ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά
 • Η APIVITA έχει λάβει πιστοποιήσεις από τον ECOCERT στη Γαλλία και από τον ICEA στην Ιταλία για τη βιολογική σύσταση ενός αριθμού προϊόντων της (48)
 • Τα συστατικά προέρχονται κυρίως από τα 5,500 φυτά που είναι διαθέσιμα στην Ελληνική φύση, και συνδυάζονται με αγνά μελισσοκομικά προϊόντα και βιολογικά αιθέρια έλαια

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ

Στην APIVITA πιστεύουμε πως κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία όταν δημιουργούμε και αναπτύσσουμε κάθε προϊόν. Με αυτή τη φιλοσοφία η APIVITA υπόσχεται και παράγει αποτελεσματικά καλλυντικά προϊόντα που προσφέρουν λύσεις σε ανάγκες και προβλήματα. Οι συνθέσεις μας περιλαμβάνουν μελισσοκομικά προϊόντα υψηλής βιολογικής αξίας και αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας, όπως η πρόπολη, το θαυματουργό αντισηπτικό της φύσης. Η πρόπολη ενισχύει την αποτελεσματικότητα των προϊόντων της APIVITA χάρης στις αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Οι αρχές μας είναι:

 • Το φυσικό είναι αποτελεσματικό
 • Οι τελικές συνθέσεις των προϊόντων έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας όλων των συστατικών που χρησιμοποιούνται
 • Οι τελικές συνθέσεις των προϊόντων έχουν περισσότερες από μια δράσεις και αντιμετωπίζουν κάθε ανάγκη ή πρόβλημα με ολοκληρωμένο τρόπο. Τα προϊόντα συνδυάζουν συστατικά που βασίζονται σε μελισσοκομικά προϊόντα, εκχυλίσματα βοτάνων και αιθέρια έλαια με κλινικά αποδεδειγμένη δράση
 • Η καινοτομία ενισχύει την αποτελεσματικότητα των προϊόντων:
  – αντικαθιστούμε το νερό με εγχύματα από βιολογικές καλλιέργειες δενδρολίβανου, καλέντουλας, πράσινου τσαγιού ή αμαμελίδα
  – ενθυλακώνουμε το βασιλικό πολτό για να επιτύχουμε δράσεις στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας
  – ενθυλακώνουμε την πρόπολή για να διατηρήσουμε τις ιδιότητες της

Οι συνθέσεις των προϊόντων είναι αποτέλεσμα εμπειρίας περισσοτέρων από 30 χρόνων και τεχνογνωσίας, που υποστηρίζεται από:

 • Εργαστηριακές Μελέτες (In vitro)
 • Συμμετοχή σε κλινική έρευνα (Invivo)
 • Σε βάθος μελέτη πάνω από 60 φυτών
 • Γνώση για πάνω από 1500 συστατικά

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Εμπνευσμένοι από τη φιλοσοφία του Ιπποκράτη, χρησιμοποιούμε μόνο τα πιο εκλεκτά και αγνά 100% πιστοποιημένα βιολογικά αιθέρια έλαια που είναι ευεργετικά για το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή μας. Οι βασικές μας αρχές περιλαμβάνουν:

Τα προϊόντα είναι εμπνευσμένα από τη φιλοσοφία του Ιπποκράτη για μια ολιστική προσέγγιση της υγείας και της ομορφιάς (φροντίδα για το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή)

Η APIVITA είναι η πρώτη εταιρεία που επιμένει στη χρήση βιολογικών αιθερίων ελαίων αντιλαμβανόμενη την αξία τους σε ότι αφορά την ποιότητα και την ποσότητα των δραστικών συστατικών τους για:

 • την ανανέωση της επιδερμίδας
 • την τόνωση του πνεύματος και της διάθεσης
 • την απομάκρυνση του στρες και της έντασης με ολιστικό τρόπο

Τα προϊόντα περιλαμβάνουν 100% αγνά βιολογικά αιθέρια έλαια για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν τη φυσική, πνευματική και συναισθηματική ευεξία

Τα προϊόντα της APIVITA προάγουν έναν εναλλακτικό, φυσικό και ισορροπημένο τρόπο ζωής

 • Τα προϊόντα καθαρίζουν, προστατεύουν και φροντίζουν το σώμα (φυσική ευεξία)
 • Τα προϊόντα «ανεβάζουν» συναισθηματικά τους καταναλωτές με τη χρήση των αιθερίων ελαίων (συναισθηματική ευεξία)

 

ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ

Οι φαρμακοποιοί Νίκος και Νίκη Κουτσιανά γνωρίστηκαν σε ένα συνοικιακό φαρμακείο της Αθήνας το 1972, όπου ανακάλυψαν το κοινό τους πάθος για τη φύση. Παντρεύτηκαν σε εκείνο το φαρμακείο, και δημιούργησαν μαζί τα πρώτα τους φυσικά καλλυντικά χρησιμοποιώντας τα προϊόντα της μέλισσας και ελληνικά βότανα. Το 1979 γεννήθηκε η APIVITA, η πρώτη εταιρεία φυσικών καλλυντικών στην Ελλάδα. Σήμερα, τριάντα δύο χρόνια αργότερα, τα προϊόντα APIVITA πωλούνται σε χιλιάδες φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΣ

Οι βιολογικές καλλιέργειες της APIVITA

Ο βασικός σκοπός μας είναι να καλλιεργήσουμε βιολογικά Ελληνικά ενδημικά φαρμακευτικά βότανα και να αναπτύξουμε άριστες πρακτικές τοπικά σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, με στόχο τη δημιουργία επιπλέον φυτικών προϊόντων, όπως τα αιθέρια έλαια και τα εκχυλίσματα.

Έχουμε επενδύσει τον περισσότερο χρόνο και την ενέργειά μας στην έρευνα της βιώσιμης γεωργίας των φαρμακευτικών βοτάνων και των βιολογικών μελισσιών για να διασφαλίσουμε ότι μόνο τα πιο εκλεκτά συστατικά χρησιμοποιούνται στη δημιουργία των προϊόντων της APIVITA, όχι μόνο για τους πελάτες μας, αλλά και για τη Μητέρα Φύση.

Λαμβάνουμε ενεργά μέρος και γνωρίζουμε την διαδικασία καλλιέργειας του κάθε βοτάνου που χρησιμοποιείται στα προϊόντα μας, και με τη σειρά μας έχουμε αναπτύξει μια αμοιβαία σχέση με τους τοπικούς αγρότες και καλλιεργητές, μαζί με τη θυγατρική μας εταιρεία, APIVITAFarm, που βρίσκεται στο Δομοκό, στη Φθιώτιδα στην Κεντρική Ελλάδα. Η APIVITAFarm επικεντρώνεται στην ποιότητα, την ασφάλεια και την πλήρη ιχνηλασιμότητα «από τη γη στο μπουκάλι» όλων των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα της APIVITA, ανοίγοντας το δρόμο για μια εναλλακτική, αειφόρο, συμμετοχική γεωργική πρακτική σε αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.

Η APIVITAFarm έχει αναπτύξει βιολογικές καλλιέργειες σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας: στο όρος Όλυμπος, στην Αρκαδία, στη Φθιώτιδα και στη Θεσσαλία, επικεντρώνοντας στην καλλιέργεια των ενδημικών φυτών, όπως το Ελληνικό τσάι του βουνού, βαλσαμόχορτο, λεβάντα, μελισσόχορτο, χαμομήλι, φασκόμηλο, αμαμελίδα, θυμάρι, μαντζουράνα και δενδρολίβανο. Ταυτόχρονα, έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με βιοκαλλιεργητές και συλλέκτες βοτάνων οι οποίοι ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές άγριας συλλογής βοτάνων σε όλη την Ελλάδα. Μοιραζόμαστε μαζί τους το πάθος και την τεχνογνωσία μας για τα βότανα και μαζί παράγουμε φυσικές πρώτες ύλες υψηλής βιολογικής αξίας.

Τα μελίσσια μας

Η APIVITA (που σημαίνει «η ζωή της μέλισσας» στα λατινικά) ιδρύθηκε μέσα από την έμπνευση από την κοινωνία της μέλισσας και από το 1979, όλα τα προϊόντα της APIVITA περιλαμβάνουν μόνο τα πιο εκλεκτά φυσικά μελισσοκομικά προϊόντα, όπως μέλι, μελισσοκέρι, πρόπολη, γύρη μελισσών και βασιλικό πολτό.

Η APIVITA, σε συνεργασία με επιλεγμένους μελισσοκόμους που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία, εργάζονται μαζί για να αναπτύξουν κάθε ένα από αυτά τα συστατικά που συλλέγονται με το χέρι και που με τη σειρά τους παράγουν τα πιο πολύτιμα μελισσοκομικά προϊόντα που δεν περιέχουν φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά και χημικά κατάλοιπα. Η APIVITA, σε συνεργασία με πανεπιστήμια, έχει αναπτύξει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να προσφέρουν τα υψηλότερης ποιότητας μελισσοκομικά προϊόντα.

Το 2004, η APIVITA ίδρυσε τα δικά της μελίσσια, που αποτελούνταν από 50 κυψέλες, που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σε πάνω από 200.

Το 2011 ιρδύσαμε τη θυγατρική μας εταιρεία APIGAIA (που σημαίνει «η γη της μέλισσας» στα λατινικά) σε συνεργασία με τοπικούς μελισσοκόμους στη ευρύτερη περιοχή της λίμνης Σμοκόβου στη Θεσσαλία. Η APIGAIA είναι η μεγαλύτερη μελισσοκομική μονάδα με 2000 μελίσσια στην Ελλάδα με υψηλής τεχνολογίας μεθόδους συλλογής μελισσοκομικών προϊόντων. Η δράση της APIGIAIA επικεντρώνεται στην ποιότητα, την ασφάλεια και την πλήρη ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης μέσα από συνεργασίες στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. Η APIGAIA παρέχει μελισσοκομικά προϊόντα υψηλής βιολογικής αξίας και προδιαγραφών, τα οποία θα επεξεργάζεται η APIVITA στο νέο της εργοστάσιο στο Μαρκόπουλο.

Κατά τη διάρκεια των εποχών, μεταφέρουμε αυτές τις κυψέλες από τις πεδιάδες της Αττικής σε εκτάσεις με αμυγδαλιές το χειμώνα; στα οροπέδια της Αρκαδίας ανάμεσα στα ενδημικά βότανα, σε περιβόλια με μηλιές και τις κερασιές προς το τέλος της άνοιξης, έπειτα ψηλότερα στο ελατοδάσος στο όρος Μαίναλο της Αρκαδίας τους καλοκαιρινούς μήνες, και τέλος το φθινόπωρο πάλι πίσω στις πεδιάδες της Αρκαδίας την εποχή που ανθίζει η ερείκη.

Συλλέγουμε λιγότερο από 40% από την παραγωγή των μελισσιών και προσφέρουμε στα μελίσσια μόνο αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα φυτών, για να προάγουμε την αειφορία του μελισσιού.

Από το 1979 συνεργαζόμαστε με πάνω από 20 επιλεγμένους μελισσοκόμους από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας που σήμερα προσφέρουν μελισσοκομικά προϊόντα προστιθέμενης αξίας: 30.000 κιλά από 5 διαφορετικές ποικιλίες μελιού, 700 κιλά πρόπολη, 600 κιλά φρέσκια γύρη και 60 κιλά βασιλικό πολτό.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δομή και φιλοσοφία

Το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης αποτελείται από 10 διακεκριμένους επιστήμονες με ειδίκευση στους τομείς της χημείας, της κοσμετολογίας και χημικής μηχανικής.

Έχει πάνω από 32 χρόνια αποδεδειγμένη εμπειρία στην ανάπτυξη φυσικών προϊόντων. Ο Νίκος Κουτσιανάς, ο ένας από τους ιδρυτές της APIVITA, επιβλέπει τις διαδικασίες Έρευνας και Ανάπτυξης, και μοιράζεται με το R&D τη βαθιά του γνώση για τα φυσικά συστατικά.

Οι βασικές δραστηριότητες του τμήματος R&D είναι:

 • Ανάπτυξη νέων προϊόντων
 • Αξιολόγηση των συνθέσεων (stability, challenge and patch test)
 • Invivo και invitro τεστ αποτελεσματικότητας
 • Παρακολούθηση των τάσεων στην παγκόσμια αγορά καλλυντικών
 • Εφαρμογή των τελευταίων επιστημονικών ερευνών στα προϊόντα
 • Συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις

Έχουμε επιστημονική συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα με στόχο την εκτεταμένη έρευνα πάνω στα ελληνικά φυτά και στις εφαρμογές τους. Έχουμε ήδη συμμετάσχει σε 7 ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (1995-2006).

Πρόσφατα λάβαμε επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με το CentreNationaldelaRechercheScientifique (CNRS) της Γαλλίας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο ακριβής τίτλος του προγράμματος είναι ‘Exploitation of microalgae diversity for the development of novel high added-value cosmeceuticals’ και η διάρκεια είναι 48 μήνες. Στόχος της κοινοπραξίας είναι η παραγωγή νέα ενεργών και φυσικών συστατικών, αξιοποιώντας τη θαλάσσια χλωρίδα του Αιγαίου Πελάγους. Μάθετε περισσότερα στο www.algaecom.aua.gr.

Επιλογή συστατικών

Η επιλογή πρώτων υλών και ενεργών συστατικών γίνονται σύμφωνα με τις παρακάτω αρχές:

 • Επιλέγουμε φυσικά δραστικά συστατικά
 • Δεν χρησιμοποιούμε γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς
 • Δεν χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες ζωικής προέλευσης (εκτός από τα μελισσοκομικά προϊόντα)
 • Επιλέγουμε πρώτες ύλες που δεν είναι δοκιμασμένες σε ζώα
 • Δεν χρησιμοποιούμε ακτινοβολία για την αποστείρωση της φυτικής ύλης
 • Χρησιμοποιούμε φυτά από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες
 • Χρησιμοποιούμε όλα τα συστατικά του εκχυλίσματος, λόγω της συνεργειστικής δράσης που προσφέρουν οι διάφορες ουσίες τους
 • Χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
 • Χωρίς επικίνδυνα συνθετικά συστατικά
 • Προσπαθούμε να επιτύχουμε την καλύτερη ισορροπία φυσικών προϊόντων, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας
 • Όλα τα επιπλέον συστατικά είναι σημαντικά για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων

Οι εναλλακτικές προτάσεις της APIVITA για τα συνθετικά…

 • Αντικαθιστούμε τα συνθετικά συντηρητικά με ασφαλή συντηρητικά και μειώνουμε το απαιτούμενο επίπεδο συντήρησης, προσθέτοντας αιθέρια έλαια, πρόπολη και βιταμίνες
 • Αντικαθιστούμε τις σιλικόνες- που δεν είναι βιοαποικοδομήσιμες, με φυσικά ή φυσικής προέλευσης έλαια και εστέρες
 • Χρησιμοποιούμε μέλι, πανθενόλη, φυτική γλυκερίνη ως ενυδατικούς παράγοντες αντί για προπυλενογλυκόλη, που είναι ένα υποπροϊόν παραγωγής πετρελαίου
 • Χρησιμοποιούμε επιφανειοδραστικά που είναι απαλά για τα μαλλιά και το δέρμα, και είναι βιοαποικοδομήσιμα, όπως σαπουνόχορτο κα
 • Αντικαθιστούμε τα συνθετικά αρώματα με φυσικά αιθέρια έλαια
 • Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου συνθετικά χρώματα

Η δράση των φυσικών ενεργών συστατικών αποδεικνύεται με invivo και invitro μελέτες. Ένα παράδειγμα είναι η αντιρυτιδική δράση της Ρεσβερατρόλης του κόκκινου κρασιού και απεικονίζεται στο σχήμα 1.

 

Φυτικά Συστατικά που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη

Όλες οι φόρμουλες είναι εμπλουτισμένες με ενεργά φυτικά συστατικά. Τα φυσικά προϊόντα της APIVITA περιέχουν εκχυλίσματα, φυτικά λάδια, αιθέρια έλαια, εγχύματα και επίσης απομονωμένα ενεργά συστατικά από φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά. Στην APIVITA η παραγωγή και ανάπτυξη των φυτικών εκχυλισμάτων και φυτικών ελαίων πραγματοποιείται μέσα στα εργαστήριά μας. Από το 1979 60 φυτά έχουν μελετηθεί και έχουν αναπτυχθεί 100 φυτικά εκχυλίσματα. Επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία τιτλοδοτημένων εκχυλισμάτων με υψηλή βιολογική αξία και συγκέντρωση ενεργών συστατικών, φτιαγμένα με βιολογικά πιστοποιημένα φυτά και φιλικούς προς το περιβάλλον διαλύτες. Είμαστε η πρώτη εταιρεία που αντικατέστησε το νερό με εγχύματα από φυτά κατά τη διαδικασία της παραγωγής. Το έγχυμα ενός βοτάνου σε ζεστό νερό και μοιάζει με τη διαδικασία προετοιμασίας του τσαγιού. Η αποτελεσματικότητα του εγχύματος μετριέται με επιστημονικές μεθόδους:

 •  Η συνολική αντιοξειδωτική δραστηριότητα μετριέται με την αναγωγική αντιοξειδωτική δύναμη του σιδήρου (FRAPassay).
 •  Η ικανότητα του εγχύματος να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες μετριέται επίσης με τη μέθοδο DPPH.

Με τη δημιουργία του εγχύματος η φόρμουλα ενός καλλυντικού προϊόντος εμπλουτίζεται με φυτικά συστατικά.

 

Καινοτομία στην Έρευνα & Ανάπτυξη

Είμαστε η πρώτη εταιρεία που ενσωμάτωσε την πρόπολη στα σαπούνια (1979). Σήμερα, συστατικά σαν την πρόπολη θεωρούνται ως cosmeceuticals.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η πρόπολη έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο δέρμα. Χάρη στις φαινολικές ενώσεις και στα φλαβονοειδή έχει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία και ίσοδύναμη αποτελεσματικότητα με τη Βιταμίνη Ε και τη Βιταμίνη C. Τα εκχυλίσματα πρόπολης επίσης αναστέλλουν το σχηματισμό ενεργών μορφών οξυγόνου. Πρόσφατα η πρόπολη αναγνωρίστηκε από τους επιστήμονες ως φυσικό αντηλιακό μέσο, εξαιτίας των φωτοπροστατευτικών ιδιοτήτων της.

Σήμερα, το εκχύλισμα πρόπολης παράγεται μέσα στα εργαστήρια της APIVITA με πατενταρισμένη μέθοδο. Με αυτή τη μέθοδο, τα ενεργά συστατικά της πρόπολης (πολυφαινόλες, τερπένια) σχηματίζουν σύμπλοκα εγκλεισμού με κυκλοδεξτρίνη, ένα μόριο που παράγεται από άμυλο με σκοπό να αυξηθεί η σταθερότητα, η διαπερατότητα και η βιοδιαθεσιμότητα των ενεργών συστατικών του δέρματος. Ο τίτλος της πατέντας είναι ’’SimultaneousextractionandinclusioncomplexformationofpropolisactiveingredientswithHPbcyclodextrin’’ και έχει κατατεθεί στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Ο βασιλικός πολτός είναι ένα από τα ενεργά συστατικά μας. Ο βασιλικός πολτός σύμφωνα με vitro μελέτες αυξάνει τον αριθμό των ινοβλαστών στο δέρμα. Οι ινοβλαστοί αποτελούν δομικό υλικό πολλών ιστών, και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επούλωση των πληγών. Η βασική λειτουργία των ινοβλαστών είναι να διατηρεί τη δομική ακεραιότητα του συνδετικού ιστού.
Ο βασιλικός πολτός που χρησιμοποιούμε είναι Ελληνικός και τα ενεργά συστατικά του έχουν εγκλωβιστεί σε λιποσώματα (σχήμα 2).

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

Το μεγαλύτερο βραβείο για την APIVITA και τους ανθρώπους της είναι η συνεχής αναγνώριση και υποστήριξη των καταναλωτών. Οι έλληνες καταναλωτές αγαπούν τα προϊόντα μας και τις ευεργετικές τους ιδιότητες και αναδεικνύουν την APIVITA σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες φυσικών καλλυντικών στην Ελλάδα. Η αναγνώριση συνεχίζεται και στις αγορές του εξωτερικού, στις οποίες επεκτείνεται η εταιρεία. Για την APIVITA αυτό είναι το μεγαλύτερο βραβείο – να ικανοποιεί τις ανάγκες των ανθρώπων που την εμπιστεύονται και συγχρόνως να αναπτύσσεται με σεβασμό στο περιβάλλον.

Βραβεία 2011

·        Αργυρό βραβείο για τη συσκευασία της σειράς APIVITAKIDS στα EuropeanDesignAwards

·        Best of the Best Design Award για τη συσκευασία της σειράς APIVITA KIDS στα διεθνή βραβεία design Red Dot Awards

·        Βράβευση στα βραβεία ΕΒΓΕ- πρώτη θέση στη γενική κατηγορία συσκευασίας

Βραβεία 2010

·        Βράβευση για τη συσκευασία των σειρών Men’s Care, Express Beauty και Personal στα διεθνή βραβεία design Red Dot Awards

·        Βράβευση για τη συσκευασία των σειρών Men’s care, Express Beauty και Personal στα European Design Awards

·        Βραβείο συσκευασίας για τη σειρά ExpressBeauty στα βραβεία ΕΒΓΕ

·        Βραβείο συσκευασίας για τη σειρά MensCare στα βραβεία ΕΒΓΕ

·        Βραβείο για το προωθητικό φυλλάδιο της σειράς Personal στα βραβεία ΕΒΓΕ

·        RegionalGroomingAward 2010, Καλύτερο Αφρόλουτρο για την Ανδρική Περιποίηση για τα Μαλλιά & το Σώμα, Ανδρικό Περιοδικό UNO, Χονγκ Κονγκ

Βραβεία 2009

·        Βραβείο PrixDeBeauté για τη σειρά bodycare στα βραβεία του περιοδικού VotreBeauté

·        Η APIVITA παραλαμβάνει το βραβείο GreenEconomy από τη StatBank ως η πρώτη εταιρεία φυσικών καλλυντικών στην Ελλάδα

Βραβεία 2008

·        Το περιοδικό GCI κατατάσσει την APIVITA ανάμεσα στις 13 πρωτοπόρες εταιρείες φυσικών καλλυντικών στο κόσμο που συνεχίζουν να ηγούνται

·        Η APIVITA διακρίνεται ως μια από τις 3 πιο καινοτόμες εταιρείες στην Ελλάδα από το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και από τη Microsoft και τον BillGates

·        Βραβείο Επωνύμου προϊόντος από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών

·        Βραβείο Rising Star of the Year στα Retail Awards του περιοδικού Retail Business

·        Βραβείο PrixDeBeauté για τη νέα σειρά PROPOLINE για βαμμένα μαλλιά στα βραβεία του περιοδικού VotreBeauté

Βραβεία 2007

·        Βραβείο PrixdeBeauté για τη νέα σειρά περιποίησης μαλλιών PROPOLINE στα βραβεία του περιοδικού VotreBeauté.

·        Η Πρόεδρος της APIVITA, Νίκη Κουτσιανά, βραβεύεται ως Μάνατζερ της Χρονιάς στα βραβεία Γυναίκες της Χρονιάς του περιοδικού Life & Style

Βραβεία 2006

·        Βραβείο Οικόπολις για την περιβαλλοντική κινητοποίηση

·        Ο Νίκος Κουτσιανάς, Διευθύνων Σύμβουλος της APIVITA, βραβεύεται ως ο πρωτοπόρος επιχειρηματίας της χρονιάς 2006 από την Ernst & Young

·        Χάλκινο Βραβείο στα βραβεία «Ερμής» για την ταυτότητα του καταστήματος της APIVITA (εσωτερικό/ εξωτερικό design και σήμανση)

Βραβεία 2005

·        Διάκριση για την κοινωνική ευθύνη στην επιχείρηση, στην κατηγορία «Πολιτισμός» από τη ΣΔΕ

·        Βραβείο PrixdeBeauté Award για την κοινωνική ευθύνη στην επιχείρηση στα βραβεία του περιοδικού VotreBeauté

Βραβεία 2004

·        Διάκριση της σειράς PROPOLINEBaby και Kids στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης

·        Βραβείο PrixdeBeauté για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στα βραβεία του περιοδικού VotreBeauté

Βραβεία 2003

·        Διάκριση για τη συσκευασία της σειράς AROMATHERAPYBASIC στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης

·        Διάκριση για τη συσκευασία της σειράς AROMATHERAPYBASIC στα Διεθνή Βραβεία Διαφήμισης του Λονδίνου

·        Διάκριση για το φυλλάδιο της σειράς AROMATHERAPY στα Διεθνή Βραβεία Διαφήμισης του Λονδίνου

·        Χρυσό Βραβείο για το φυλλάδιο της σειράς AROMATHERAPY στα βραβεία «Ερμής»

Βραβεία 2002

·        Χάλκινο βραβείο για το design της συσκευασίας της σειράς PROPOLINE στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης

·        Αναγνώριση και δημοσίευση στο AnnualCreativeReview

·        Αργυρό Βραβείο για τη συσκευασία της σειράς PROPOLINE στα βραβεία «Ερμής»

·        Διάκριση για τη συσκευασία της σειράς PROPOLINE στα βραβεία ΕΒΓΕ

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ

Δίνοντας πίσω στην κοινωνία

Στην APIVITA έχουμε δεσμευθεί στο να συμβάλλουμε ενεργά στη δημιουργία ενός κόσμου που είναι περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένος. Προσπαθούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας τα κατάλληλα εφόδια και την πληροφόρηση, ώστε να τους βοηθήσουμε να κάνουν και οι ίδιοι τις καλύτερες οικολογικές επιλογές για τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και το περιβάλλον. Όταν δημιουργήθηκε η APIVITA πριν 33 χρόνια, ξεκινήσαμε με μια ισχυρή δέσμευση να παρέχουμε όχι μόνο άριστης ποιότητας προϊόντα για την ευεξία, αλλά και να υποστηρίξουμε το πολιτιστικό, κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον. Η ειλικρίνεια και η διαφάνεια με τους πελάτες μας είναι δύο από τις αξίες που είναι σημαντικές για την APIVITA. Επικοινωνούμε τις επιχειρηματικές πρακτικές μας ανοιχτά στους πελάτες μας από την προέλευση των πρώτων υλών έως το τελικό προϊόν. Έχουμε δεσμευτεί να εφαρμόζουμε υψηλά επίπεδα ηθικής επιχειρηματικής πρακτικής για να διασφαλίσουμε ότι όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται με σεβασμό στη φύση και στον άνθρωπο. Στην APIVITA έχουμε επίσης μια ισχυρή δέσμευση απέναντι στα δικαιώματα των ζώων και δεν πραγματοποιούμε ποτέ πειράματα σε ζώα για την ασφάλεια των συστατικών και των προϊόντων μας

Εξελίσσοντας τις συνεχείς πράσινες επιχειρηματικές πρακτικές, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες

Στην APIVITA, προσπαθούμε να παραμένουμε πρωτοπόροι των πράσινων καινοτομιών και να εφαρμόζουμε τις πιο οικολογικά συνειδητοποιημένες πρακτικές σε όλα τα τμήματα της εταιρείας μας:

 • Διασφαλίζουμε ότι χρησιμοποιούμε τα πιο αγνά, φυσικά και βιολογικά συστατικά
 • Οι διαδικασίες συσκευασίας, παραγωγής και η διανομής πραγματοποιούνται με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον
 • Οι συσκευασίες μας έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να χρησιμοποιούν το υψηλότερο ποσοστό ανακυκλωμένων και ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ όλα τα προϊόντα είναι επαναχρησιμοποιήσιμα και ανανεώσιμα
 • Πιστεύουμε επίσης πως οι πελάτες μας πρέπει να δρουν προληπτικά στις οικολογικές τους επιλογές. Για το λόγο αυτό, πάνω στις ετικέτες μας αναγράφουμε το ποσοστό των φυσικών συστατικών που χρησιμοποιούμε στα προϊόντα μας έτσι ώστε οι πελάτες μας να μπορούν να πάρουν τις πιο συνειδητές και ενημερωμένες αποφάσεις για αυτούς και για το περιβάλλον.

Αειφορία στην αξιοποίηση των φυσικών πηγών μας

Η λειτουργία μιας επιχείρησης σημαίνει τη χρήση ενός μεγάλου όγκου φυσικών πηγών, όμως στην APIVITA είμαστε συνειδητά αφοσιωμένοι στο να συντηρούμε τις φυσικές πηγές εξοικονομώντας ενέργεια και νερό και ελαχιστοποιώντας τα απορρίμματα μας. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ενέργεια που καταναλώνουμε σε σύγκριση με αυτά που παράγουμε, με σκοπό να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, το ανθρακικό μας αποτύπωμα και το υδατικό μας αποτύπωμα. Με συνεχή αξιολόγηση των δραστηριοτήτων και της εξέλιξής μας, προσπαθούμε να βρούμε τις πιο αποδοτικές και επιτυχημένες μεθόδους παραγωγής που μένουν πιστές στις δεσμεύσεις και τους στόχους μας με σκοπό να διαφυλάξουμε τις πηγές μας και τη Γη. Ο σχεδιασμός του νέου εργοστασίου και των γραφείων έχει ενσωματώσει αρχές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, πράσινες στέγες, βιολογικό καθαρισμό του νερού και την επαναχρησιμοποίηση του, γεωθερμική ενέργεια, φωτοβολταϊκά και άλλες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και νερού.

Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος

Οι ρίζες της APIVITA εντοπίζονται και στην επιστημονική και φιλοσοφική προσέγγιση του Ιπποκράτη, του «πατέρα της Ιατρικής». Ο Ιπποκράτης πίστευε ότι «Απάντων Ηγεμονικότερον Φύσις» και πως «το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν». Αντλούμε την έμπνευσή μας από την ολιστική προσέγγιση του Ιπποκράτη στην υγεία και ομορφιά και τα βότανα της Ελληνικής γης.

Σαν φόρο τιμής στον «Πατέρα της Ιατρικής», η APIVITA με σκοπό την καλύτερη κατανόηση και προβολή του έργου του, έχει δεσμευτεί να αναβιώσει τον «Ιπποκράτειο Βοτανικό Κήπο» στο νησί της Κω, όπου ο Ιπποκράτης έζησε, σπούδασε και δίδαξε. Σε μια έκταση 5 στρεμμάτων δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, φυτέψαμε 254 φυτά που αναφέρει ο Ιπποκράτης στα συγγράμματά του τα οποία χρησιμοποιούσε για να θεραπεύσει τους ασθενείς του. Η μακροχρόνια δέσμευση της APIVITA είναι να επικεντρωθεί στην έρευνα, μελέτη και προβολή του έργου του Ιπποκράτη, με σκοπό να εκπαιδεύσει τον κόσμο για τη σημασία της ολιστικής προσέγγισης στην υγεία και ομορφιά. Για να διασφαλίσει την επιτυχία, τη συνεχή ανάπτυξη και την εξέλιξη αυτού του Κήπου, καθώς και για να προβληθούν στον κόσμο τα διδάγματα του Ιπποκράτη και η ολιστική του προσέγγιση, η APIVITA έχει ιδρύσει την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ιπποκράτης 2500 Χρόνια». Ιδανικά οραματιζόμαστε να παραδώσουμε μια κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά που έχουμε δανειστεί προσωρινά από τις μελλοντικές γενιές του κόσμου.

Ενώ η σύγχρονη ιατρική συνεχίζει να εξελίσσεται, εμείς παραμένουμε πιστοί στον αρχικό στόχο μας, πάνω από 30 χρόνια μετά, που είναι να βασιζόμαστε στη φύση για να θρέψουμε, να θεραπεύσουμε και να προστατέψουμε το σώμα μας. Δεν μας κάνει έκπληξη το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούμε πολλές από τις θεραπευτικές, αρωματικές και καλλυντικές ιδιότητες των βοτάνων, όπως κάναμε 2500 χρόνια πριν. Για παράδειγμα, ο Ιπποκράτης ήταν γνωστό ότι σύστηνε βαλσαμόχορτο στους ασθενείς του για τις αντιφλεγμονώδεις και θεραπευτικές του ιδιότητες, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για τους ίδιους λόγους. Όπως και ο Ιπποκράτης, έτσι κι εμείς πιστεύουμε στη χρήση των βοτάνων και των φυσικών φαρμάκων και δεν υποστηρίζουμε τη χρήση χημικών ή συστατικών που είναι επιβλαβή για την υγεία. Με τα προϊόντα μας θέλουμε να υποστηρίξουμε τη συνεχή αναζήτηση του κάλλους, που στα ελληνικά σημαίνει την εσωτερική και εξωτερική ομορφιά, την υγεία και την ευεξία στο σώμα, στο πνεύμα και την ψυχή.

Μελλοντικές Γενιές

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, στην APIVITA έχουμε δεσμευτεί να δίνουμε πίσω στις μελλοντικές γενιές. Εμπλεκόμαστε ενεργά στην παγκόσμια πρωτοβουλία «JuniorAchievementWorldwide», τη μεγαλύτερη οργάνωση στον κόσμο που ασχολείται με την εκπαίδευση των μαθητών στην επιχειρηματικότητα και στην οικονομική γνώση μέσα από πρακτικά προγράμματα. Κάθε χρόνο εκπαιδεύονται 9.7 εκατομμύρια μαθητές σε 379,968 αίθουσες διδασκαλίας σε 123 χώρες στον κόσμο.

Επιπλέον, κάθε χρόνο υποδεχόμαστε πάνω από 500 μαθητές στις εγκαταστάσεις μας και επισκεπτόμαστε πάνω από 30 σχολεία και 3000 μαθητές σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, κολέγια και πανεπιστήμια. Πιστεύουμε ότι το λιγότερο που μπορούμε να τους δώσουμε πίσω είναι η αφοσίωσή μας να μοιραστούμε μαζί τους το πάθος μας για τη ζωή και για τη φύση, για τη μέλισσα και τα βότανα, για την καινοτομία και για την οικολογική επιχειρηματικότητα.

brand_apivita